Drs. Ellen van Caldenborgh
Vrijgevestigd BIG-geregistreerd Psychotherapeut, Klinisch- en GZ-psycholoog
Gevestigd in: 'The Bell'
Sarphatistraat 370
1018 GW Amsterdam
Tel. 06 14 62 21 14 (whatsapp / sms)
Aanmelden met aanmeldformulier

De impact van COVID-19 (corona)

Bijgewerkt oktober 2022

Aan alle (potentiële) (leer)cliënten en supervisanten van de psychotherapiepraktijk van
Ellen van Caldenborgh

De situatie met het coronavirus, die veel veranderingen te weeg bracht, had veel impact. De coronacrisis deed en doet ok iets met onze mentale gezondheid. Sommige problemen worden in deze tijden juist gerelativeerd, terwijl andere problemen harder de kop kunnen opsteken. Het wegvallen van structuur en dagelijkse routine – naar de trein fietsen, naar kantoor, college gaan, je kinderen wegbrengen – zorgden voor problemen.

Veel mensen werken nog thuis, alleen of samen met hun partner en kinderen, en dit kan de nodige mentale uitdagingen met zich meebrengen en ongemakkelijke thuissituaties doen ontstaan. Het sociaal leven wordt sterk beïnvloed en veel mensen zitten met vragen of angsten rond het COVID-19 virus. Daarom blijft psychologische/psychotherapeutische ondersteuning in deze periode waardevol. Juist nu ben ik er voor u.

In een artikel Dit is de invloed van corona op onze mentale gezondheid van twee psychologen uit dagblad Trouw van 20 maart 2020, wordt ingegaan op het feit dat mensen heel verschillend reageren op moeilijke situaties. De één blijft in evenwicht, de ander raakt het evenwicht kwijt. Dit heeft te maken met het begrip ‘veerkracht’, of psychische weerbaarheid, in het Engels resilience. We weten uit de psychologie dat een veerkrachtig mens verschillende manieren beheerst om met emoties om te gaan, in uiteenlopende situaties.

Hoewel het een enigszins ongrijpbaar begrip is, blijkt uit onderzoek naar kinderen dat de meest veerkrachtige kinderen vaak een sterke band met een ouder, juf of mentor hadden. Ook hechtten zij meer waarde aan autonomie en zelfstandigheid dan anderen en hadden zij een ‘positieve sociale oriëntatie’. Deze kinderen waren niet speciaal getalenteerd, maar gebruikten de talenten die ze hadden effectief.

Verder lezen: